Wat betekent geld lenen kost geld

Wat betekent geld lenen kost geld nu eigenlijk? En wat zijn de kosten van geld lenen dan wel?

Wanneer je geld gaat lenen, dan dien je dit terug te betalen. Het terugbetalen van het geld van de lening zijn geen kosten. Je hebt iets ontvangen wat je weer dient terug te geven. 

Bovenop het geld dat je terug dient te betalen, dien je rente te betalen. Hierdoor betaal je meer terug dan dat je had geleend. De rente zijn de kosten van de lening.

De ene lening is duurder dan de ander

De kosten van een lening verschillen sterk per type lening. Zo kan je een hypotheek aanvragen, waarbij je tegenwoordig een rente van minder dan een procent hoeft te betalen. Als je dan kijkt naar wat betekent geld lenen kost geld, dan is een dergelijke lening eigenlijk erg goedkoop. 

Je krijgt de beschikking over een grote som geld, waar je weinig voor hoeft te betalen. Want stel je leent 250.000€ om een huis te kopen. Dan betaal je bij 1% rente slecht 2.500€ rente per jaar, hetgeen neerkom op 208,33€ per maand. Voor dat bedrag kan je geen huis huren.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet is al weer iets duurder. Voor deze lening ligt de rente zo tussen de 4% en 7%. Een minilening is nog duurder. Bij een minilening ligt de rente op dit moment net onder de 10%.

Extra kosten bovenop de te betalen rente

Worden er extra kosten in rekening gebracht, naast de rente die je dient te betalen, dan wordt wat betekent geld lenen kost geld een ander verhaal. In het geval van extra kosten wordt een lening namelijk een stuk duurder.

Het is vaak zo dat deze extra kosten fors kunnen oplopen.

geld lenen kost geld

Een goed voorbeeld hiervan is de verplichte garantstelling bij een minilening. Indien je niet zelf binnen de vastgestelde termijn een garantstelling overlegt, dan worden er kosten voor deze garantstelling opgelegd. Deze kosten zijn veel hoger dan de rente die je dient te betalen. Wel heb je de mogelijkheid deze kosten te voorkomen door zelf een garantstelling te regelen.

Zorg dat je weet waar je aan toe bent

Ook al wordt de aflossing niet als kosten van een lening gezien, je dient wel gewoon elke maand geld over te maken. Dit geld dien je wel voorhanden te hebben. Indien dit niet het geval is, dan zal je tegen nieuwe problemen aanlopen. Indien er een incasso wordt opgestart, dan zullen de kosten van de lening namelijk fors oplopen.

Staar je daarom niet alleen blind op de kosten van een lening, maar zorg dat je instaat bent om zowel de rente en aflossing te voldoen. 

Loop geen negatieve bkr notering op

Doe je dit niet tijdig, dan zal je tegen een negatieve BKR notering aanlopen. Het gevolg van een negatieve BKR notering is dat je in de toekomst erg beperkt zult zijn bij  het afsluiten van een lening. Geld lenen zonder BKR toetsing is in de praktijk namelijk slechts bij uitzondering mogelijk. En dan vaak ook nog tegen een hoge rente.

Verplichting van een kredietverstrekker

Om je goed te wijzen op de kosten van een lening, wordt hier bij reclame uitingen altijd op gewezen. De autoriteit financiële markten ziet hier streng op toe. Dat is dan ook de reden dat je de slogan: let op geld lenen kost geld, vaak voorbij ziet komen. Sluit je een lening af, dan dien je hierop te worden gewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *