Wat is een consumptief krediet

Wat is een consumptief krediet nu eigenlijk? In het kort is dit een verzamelnaam voor alle kredieten of leningen die worden gebruikt om iets aan te schaffen dat beperkt houdbaar is. Beperkt houdbaar in dit geval is relatief. Dit kan gaan om een vakantie, maar ook om een auto die misschien wel 10 jaar meegaat. 

Soms lees je ook terug dat een consumptief krediet wordt gebruikt voor de aanschaf van goederen. Dit is in onze opinie echter niet compleet, omdat ook vakanties hieronder vallen.

Een hypotheek wordt in dit licht niet gezien als consumptief krediet. Je zou kunnen zeggen dat een huis ook niet oneindig meegaat, maar in de praktijk valt een hypotheek niet in de categorie van consumptieve kredieten.

Wat is een consumptief krediet in de praktijk?

De volgende leningen worden in de praktijk in de categorie van consumptieve kredieten geschaard:

  • Minilening
  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening
  • Kopen op afbetaling

Ook al wordt roodstaan en een achterstand bij een creditcard niet direct als lening gezien, het valt wel in de categorie consumptief krediet. Je gebruikt het geld om iets aan te schaffen met een beperkte houdbaarheid.

Garanties of zekerheden

Doorgaans wordt er bij een consumptief krediet niet gevraagd om een zekerheidstelling. Dit is bij bijvoorbeeld een hypotheek wel het geval en wel in de vorm van een huis. Bij een minilening wordt er ook om een zekerheid gevraagd. Dit gaat om een garantstelling door een derde persoon.

Looptijden van consumptieve kredieten

Als antwoord op de vraag wat is een doorlopend krediet, kan je ook kijken naar de looptijd van dergelijke leningen.

De maximale looptijd is in de praktijk niet langer dan 10 jaar. En dan is 10 jaar al een uitzonderlijke lange looptijd. 

Wat is een consumptief krediet

Doorgaans bedraagt de duur van een lening minimaal 30 dagen, in het geval van een minilening, tot ongeveer 5 jaar bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Hoeveel rente dien je te betalen?

De kosten van een consumptief krediet lopen sterk uiteen. Bij rood staan, lenen via een creditcard of minilening betaal je doorgaans de hoogst mogelijke rente. Bij een doorlopend krediet, persoonlijke lening of koop op afbetaling ligt deze een stuk lager. 

De actuele rente voor dit type lening is afhankelijk van de marktrente en schommelt op dit moment zo tussen de 4% en 6% op jaarbasis.

Wordt er een bkr toetsing uitgevoerd?

Bij het aanvragen van een consumptief krediet zal er bijna altijd een bkr toetsing worden uitgevoerd. De enige uitzondering is de minilening, welke zonder bkr toetsing wordt verstrekt.

Ook zullen de afgesloten leningen worden opgenomen in het bkr register. Dit is het geval indien het bedrag van de lening meer dan 250€ bedraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *