Tegenwoordig kan je bijna alles online regelen. Een lening via internet afsluiten is tegenwoordig dan ook geen probleem. Er zijn behoorlijk wat aanbieders waarbij je terecht kunt om online een lening af te sluiten.

Welke type leningen zijn er zoal?

Je kunt leningen in verschillende categorieën onderverdelen. En wel de volgende:

  • Een kleine, kortlopende lening
  • Consumptieve kredieten
  • Hypothecaire leningen
  • Aankoop op afbetaling.

De kleine kortlopende lening

Dit type lening wordt in de volksmond wel minilening of flitskrediet genoemd. Het gaat hier om kleine leningen met een korte looptijd. Een ander kenmerk is dat je dit type lening volledig online kunt aanvragen. Je kunt via een minilening doorgaans geld lenen voor 3 maanden en de maximale kredietsom is 1,500€. Bij een lening via internet afsluiten is dit een veel voorkomende type lening.

Consumptieve kredieten

Dit soort type leningen komt voor in de vorm van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Deze leningen hebben een langere looptijd en bovendien kan je ook hogere bedragen lenen.

Bij een persoonlijke lening sluit je een lening af voor een vast bedrag met een vaste looptijd. Hierdoor weet je precies wat je per maand dient te betalen aan rente en aflossing.

Bij een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit. Het kredietbedrag hoef je niet in zijn geheel op te nemen. 

Consumptief krediet

Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Hypothecaire leningen

Dit is waarschijnlijk de meest afgesloten lening in Nederland. Bijna iedereen die een huis koopt sluit wel een hypothecaire lening af. Dit omdat het doorgaans om grote bedragen gaat hetgeen mensen niet zomaar kunnen ophoesten.

Naast het hoge bedrag is een ander kenmerk is dat het om leningen gaat met een lange minimale looptijd.

Een lening via internet afsluiten voor een hypotheek is niet in alle gevallen mogelijk. Er zijn echter hypotheek kredietverstrekkers alles online regelen.

Aankoop op afbetaling

Mensen zien een aankoop op afbetaling niet altijd als een vorm van lenen. Toch is het technisch gezien gewoon een lening die je afsluit. Zo wordt een aankoop op afbetaling ook gewoon geregistreerd door het BKR.

Koop je iets online op afbetaling, dan zou je dit kunnen zien als een lening via internet afsluiten.

Verschillen en kenmerken van verschillende leningen

Er zit nogal een aantal verschillen tussen deze verschillende soorten leningen. In de onderstaande tabel  hebben we getracht om deze verschillen zo goed mogelijk in kaart te brengen

MinileningConsumptief
krediet
HypotheekKoop
op afbetaling
RenteHoogGemiddeldLaagVerschillend
looptijdKortGemiddeldLangKort
Krediet bedragLaagGemiddeldHoogVerschillend
AfsluitenSnelGemiddeldLangSnel
VoorwaardenEenvoudigStriktStriktEenvoudig

Welke lening past het beste bij jouw situatie?

Dit is totaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de reden waarvoor je geld wilt lenen.

Wil je  een huis kopen, dan ga je natuurlijk geen minilening afsluiten. Heb je daarentegen voor een korte periode een klein bedrag nodig, dan kan een minilening wel uitkomst bieden. Dit omdat je deze lening snel kunt afsluiten en je het geld ook snel op je rekening kan hebben staan.

Wettelijke maximale rente

In Nederland worden consumenten over het algemeen goed beschermd. Ook bij het afsluiten van een lening is dit het geval. In Nederland geldt er een zogenaamde maximale wettelijke rente. Dit is de rente die een kredietverstrekker maximaal in rekening mag brengen. Deze maximale kredietvergoeding is de wettelijke rente +12%.

Deze maximale rente is dus variabel. De wettelijke rente is op dit moment 2%%, dus de maximale kredietvergoeding is 14%.

Dit geldt echter alleen voor particuliere leningen. Voor zakelijke leningen is er geen maximum. Dat zie je dan ook terug in de rente die voor zakelijke kredieten wordt berekend. Deze is doorgaans behoorlijk wat hoger dan wat je bij een particuliere lening tegenkomt. Rentepercentages van 18% of hoger zijn eerder regel dan uitzondering.

Lenen via het internet

Vrijblijvende offertes aanvragen voor online leningen

Zeker indien je een lening aangaat voor een langere periode is het raadzaam om zeker te stellen dat je jouw lening afsluit tegen de beste voorwaarden.

Naast de rente die je dient te betalen zul je ook moeten letten op eventuele bijkomende kosten. Zo is er bij het afsluiten van een hypotheek vaak sprake van een afsluitprovisie. Deze bedraagt doorgaans 1% van het hypotheekbedrag. Bij een minilening kunnen er bijvoorbeeld kosten voor een garantstelling worden berekend.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. De totale kosten van een lening kunnen door deze verschillende bijkomende kosten nogal eens uiteen lopen.

Vergelijken van leningen

Nadat je verschillende offertes hebt ontvangen is het logisch dat je deze gaat vergelijken en op zoek gaat naar de goedkoopste lening. Je kunt echter ook gebruik maken van partijen zoals het Nederlands krediet collectief. Zij werken samen met een groot netwerk van kredietverstrekkers waardoor zij als het ware een gedeelte van het werk uit handen nemen.

De leningmakelaar is een vergelijkbare partij. Ook zij werken samen met verschillende kredietverstrekkers waardoor zij van al deze partijen direct het gunstigste aanbod kunnen verstrekken.

Je kunt natuurlijk ook zelf onafhankelijk vrijblijvende offertes gaan aanvragen bij de partijen waarmee zij samenwerken. Dit kost je niet alleen veel tijd, maar sommige kredietaanbieders werken alleen met tussenpersonen. Daar kan je dus niet direct zelf een offerte aanvragen.

Heb je al een lening afgesloten?

Ook als je al een lening hebt lopen zou je via de genoemde partijen een vrijblijvende offerte kunnen aanvragen. Op deze manier kan je geheel vrijblijvend bekijken wat je eventueel kunt besparen op jouw bestaande lening. Wel is het zaak om rekening te houden met eventuele kosten van het vervroegd aflossen van een huidige lening. Dit kan soms aardig in de papieren lopen.

Historisch lage rentestand

Er is alle lange tijd sprake van een historisch lage rente in Nederland. Dit houdt in dat je kan lenen tegen een relatief lage rente. Het is echter wel zo dat de rente continu verandert. Indien je een lening afsluit tegen een vaste rente zal je hier geen invloed van ondervinden.

Ga je echter een lening afsluiten tegen een variabele rente dat is dit iets wat zeker invloed kan gaan hebben. Gaat de rente nog verder omlaag, dan zal je hiervan profiteren. Gaat de rente omhoog dan zal je direct meer gaan betalen.

Mijn persoonlijke mening hier is dat de rente al dermate laag is, dat de kans dat deze nog verder gaat dalen mijn inziens gering is. Daarnaast kan de rente veel meer gaan stijgen dan dat deze nog verder kan gaan dalen.

Hypotheekrentes van bijvoorbeeld 7% of meer waren in het verleden geen uitzondering. De hoogste hypotheekrente ooit was zelfs 17%. En dat houdt een stijging in van meer dan 5% ten opzichte van het huidige niveau. De kans dat rente met 5% gaat dalen is nihil. Dit zou beteken dat je geld toe  gaat krijgen op jouw lening. En dat zie ik persoonlijk niet gebeuren. En de banken waarschijnlijk ook niet.

Ook al heb je alle leningen vergeleken en heb je de goedkoopste lening gevonden. Het blijft een feit. Geld lenen kost geld. Een lening aanvragen is eenvoudig. Maar je dient deze wel weer terug te betalen.

Onze site is puur informatief. Je kunt bij ons geen lening afsluiten.